Mova (moottoroitu varjoliidin) on mitä mainioin laite ilmavalokuvaukseen. Hidas lentonopeus ja esteetön näkymä ovat avainasemassa. Kohdetta on helppo kierrellä ja valita näin paras kuvakulma. Tasainen keli auttaa saamaan tärähtämättömiä otoksia. Parhaat ilmakuvat saadaan matalalta lentokorkeudelta ja läheltä kohdetta, jolloin voidaan käyttää kamerassa mahdollisimman lyhyttä polttoväliä, joka estää tehokkaasti kuvan tärähtämisen ja lisäksi läheltä otettuun ilmakuvaan saadaan syvyysvaikutelmaa enemmän. Kaukaa pitkällä telellä otetut kuvat ovat jotenkin "latteita". Monasti on kuitenkin olosuhteet sellaiset, että lähelle kohdetta ei päästä turvallisesti.
Parhaiten Movasta tapahtuvaan ilmakuvaukseen soveltuu Digitaalinen Järjestelmäkamera, jota on helpompi käyttää pokkareita suuremman koon vuoksi. Lisäksi "järkkäreiden" suurempi kenno ja parempi optiikka parantavat kuvan laatua.
Aamupäivisin ja auringon paistaessa ohuen pilviverhon takaa saa värien puolesta parhaat kuvat. Ilta-aurinko tekee punertavat sävyt ja lisäksi pitkät varjot häiritsevät kuvissa. Rakennukset kannattaa usein kuvata etuviistosta kulmasta, jolloin niden muoto saadaan esille parhaiten. Kuvia kannattaa ottaa yhdestä kohteesta aina paljon, jolloin joukkoon yleensä "eksyy" ainakin yksi terävä otos. Muut epäterävät voi sitten vaikka halutessaan poistaa tietokoneella.
Digikameran yksi hyväpuoli on kuvien jälkikäsittelymahdollisuus tietokoneen kuvankäsittelyohjelmalla. Monasti saadaan kelvollinen kuva aika huonostakin alkuperäisestä kuvasta.
Ilmakuvaus tuo mukavaa lisäväriä tähän Movalentämiseen ja usein se muodostuukin pääasiaksi taajamalennoilla.
Teksti: Arto Halttunen